De Puli van nu

De aard van de Puli is in de loop der jaren nauwelijks veranderd maar zijn uiterlijk heeft wel wat kleine wisselingen ondergaan. Vooral het hoofd dat korter en kleiner is geworden en hangende oren moet hebben. De bouw die men nu liever kwadratisch ziet en de typischer geworden beharing zijn hiervan duidelijke voorbeelden.Vroeger kwam de Puli in verschillende afmetingen voor: ieder met zijn eigen gebruiksmogelijkheden. De hond van de schaapsherder moest een schouderhoogte van ongeveer 40 cm hebben..De hond die de runderen en varkens moest hoeden zag men graag 10 cm groter. De honden die meer als 50 cm schofthoogte waren, werden gebruikt als waak - en verdediging hond en werden veel door de politie ingezet. Er kwamen ook kleine Puli’s voor met een schofthoogte van 30 cm deze werden eigenlijk alleen als huishond gebruikt. Soms zie je nog in een nest Puli’s dat er uitschieters in hoogte zijn bijvoorbeeld honden van over de 50 cm schofthoogte en dat er soms ook hele kleine honden in een nest zitten Het vreemde is dat dit dan vaak witte Puli’s zijn.

Tegenwoordig kent men slechts een grootte die ligt tussen de 36 cm en de 40 cm. Verreweg de meeste Puli’s worden tegenwoordig als huishond, waakhond en gezelschapshond gehouden. Er is echter gebleken dat honden die gewoon leven als huishond, die als zij de kans krijgen, als zij schapen zien, zonder moeite overschakelen naar hun oorspronkelijke werk, het hoeden van de kudde. Ook wil de Puli het gezin waar hij in leeft graag bij elkaar houden en zal tijdens en wandeling met meerdere personen altijd in de gaten houden of er niemand de andere kant oploopt en als dit wel gebeurt zal de Puli proberen de persoon weer terug te halen.

In Hongarije werden op de poesta’s ( zeer uitgestrekte grasvlaktes ) schapen gehouden. De herders hadden voor het hoeden en bewaken van de kuddes zeer sterke en intelligente honden nodig, die tegen barre weersomstandigheden bestand waren. In Hongarije heerst een landklimaat; Het is er dus zomers erg heet en in de winter onvoorstelbaar koud. De honden die zulke uitersten in temperatuur konden weerstaan bleken een zeer typische vachtstructuur te hebben.De vacht van de Puli heeft altijd een sterke neiging tot vervilting gehad. Er wordt wel eens gezegd dat de herders de overtollige vervilte vacht vroeger bijwerkten met de schapenschaar, maar bewijzen hiervoor schijnt men niet te hebben. Ik denk overigens dat er allicht weleens een paar hinderlijke plukken afgeknipt zullen zijn.

De moderne Puli valt zeker op door die aparte vacht, die als hij goed verzorgt is een lust voor het oog is.De oer Puli had niet zo’n lange vacht als we tegenwoordig zien. De zware vachten die nu zelfs wel tot op de grond reiken, zouden de honden bij het werk enorm gehinderd hebben. De samenstelling van de beharing is echter zeer typerend voor de Puli. De vacht bestaat enerzijds uit wollige haren (onderbeharing) en anderzijds uit harde meer afstaande dekharen Als de dekharen niet overal even dik zijn, krijgt het zachte onderhaar de kans zich daaromheen te vlechten; het kringelt ineen en veroorzaakt zo de vervilting. Het haar van een pasgeboren Pulipup is kort; ongeveer 0,5 tot 1 cm lang. De vacht is meestal gegolfd of kroezig, maar ook is het wel gewoon kortharig. In de periode dat de pup bij de moeder is krijgt hij een andere, 4 tot 6 cm lange beharing vaak licht gegolfd, los en fijn aanvoelend. Na de volgende ruiperiode, zo na een maand of tien, begint de volwassen beharing door te komen. Pas als de hond tegen de twee jaar is beschikt hij over zijn volwassen haarkleed.

Men onderscheidt de volgende gewenste en minder gewenste soorten van beharing “ruigverviltend, breedbandvormig, bandvormig, snoerachtig snoervormig minder gewenst is kroezend, open glad, te zacht. Niet gewenst is kort. Bij de vachtverzorging worden vervilte platen, brede banden omgetoverd in de tegenwoordig op show de meest geziene snoerbeharing. Het een en ander wil niet zeggen dat bijvoorbeeld bandvormige beharing niet gewenst zou zijn, maar in de ogen van het gewone publiek maakt zij een onverzorgde indruk. Er zijn honden die van nature een snoerbeharing hebben. Als dat het geval is vergt hun vachtverzorging niet zoveel tijd De andere vormen van verviltende vacht worden voorzichtig en uiterst zorgvuldig behandeld tot zij een snoervormig uiterlijk hebben gekregen.Een vervilt gedeelte van het haar wordt opgesplitst in strengen van de gewenste dikte ( potlood dik ). Dit gebeurt van de buitenkant ( haarpunt) naar binnen. Alleen op zachte delen (oor, lies, binnen kant van de poten) deelt men de vacht van binnen naar buiten. Hoe van je dit moet doen hangt van de vacht, af bij de ene is eens in de 3 maanden voldoende terwijl de andere 1 maal per maand gedaan moet worden.

De Puli mag nooit gekamd worden, de vacht zou los en pluizig worden, wat het uiterlijk van de hond ontypisch maakt. Bij reuen wil men nog wel eens het haar rond zijn geslachtsdeel wegknippen omdat dit schoner is. De toegestane kleuren zijn wit en anders dan wit. De meest voorkomende kleur is zwart, zwarte Puli’s hebben altijd een rood bruine gloed over zich. Dan heb je de kleur maskos fako dit is vertaald in fako – vaal maskos – masker dit zijn honden die grijs in hun vacht hebben en wat vaal bruin maar zij moeten een zwart masker hebben. De bekendste maskos fako Puli was Kyralikerti Ordas. Dan komt de kleur grijs en zilver grijs voor alhoewel dit zeldzaam is. En dan heb je de kleur wit. Verboden zijn bonte Puli’s of de kleur fako zonder masker. De zwarte haarkleur vererft dominant, dat wil zeggen dat deze overheerst over de andere kleuren. De witte kleur is recessief ten opzichte van de zwarte.

Honderden, ja misschien wel duizenden jaren lang is de Puli geselecteerd op gebruikseigenschappen. Men wilde een levendige actieve en intelligente hond hebben. Slome of luie dieren waren niet in staat om een kudde Schapen bij elkaar te houden. De Puli van nu is dan ook een levendige, waakzame en actieve hond. Dr. Raitsits vermeldt een proef die de herders namen om vast te stellen of de aan te kopen hond wel het juiste temperament had. Men deed of men een stok of steen weg wilde gooien, en als de Puli dan reageerde met een luid gekef meende men een Puli te hebben met de juiste aard.Tegenwoordig is de Puli zeer in trek als waakhond voor een stadswoning, Hij is hiervoor uitstekend geschikt. Door zijn aanleg en efficiënte bouw is de Puli heel geschikt voor allerlei vormen van training en africhting zoals gedrag en gehoorzaamheid, flybal, maar ook als speurhond en als reddingshond. Hij leert snel en graag en kan het tot een hoog niveau van training brengen. De Puli is dan ook een opgewekte, bewegelijke en inteligente hond die betrekkelijk weinig eisen stelt en graag werkt.

Samenvatting

De Puli is een vrij kleine, maar zeer veelzijdige herdershond met een levendige aard. Hij is leergierig, intelligent en zeer speels. Bovendien past hij zich gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aan. In een stadswoning en op een flat voelt hij zich goed thuis.Hij is zeer aanhankelijk en trouw aan zijn baas. Als men een Puli aanschaft krijgt een zeer bijzondere hond, die de mensen op straat allerlei vormen van commentaar ontlokt in zowel positieve als negatieve vorm. De Puli is dan ook geen alledaagse hond maar een heel aparte hond onder zijn soortgenoten


Terug naar overzicht