Het bestuderen van lijncombinatie's

Een spannend thema.

Ongetwijfeld is de witte kleur geen nieuwe variant van herdershonden. De vraag over de oorsprong van de Puli, vaak genoemd als het beeldje uit het graf van prinses Il-di, 3500 jaar voor Christus representeert ook de oudheid van de witte kleur. Tegenwoordig weten wij dat de Puli altijd een veelkleurig en kleurrijk ras was. Onder invloed van verschillende trends verspreidden zich de kleurvariaties. Begin jaren zestig, de als sensatie genoemde witte Puli, had in werkelijkheid helemaal geen sensatie waarde, het was slechts een van de combinaties.

De Pécsdiosi, Ceglédi, Dercsréti, Fehér-Barit en Tekergoi, later de Észak-Magyarorzág, Sivatagi, Táncos en Aligvári kennels fokten hele goede kwaliteits witte Puli's. In de zestiger jaren op het advies van professor Imre Ócsag werden de witte populaties afzonderlijk beoordeeld en gefokt van de ander kleuren. Er waren maar een klein aantal witte Puli's en omdat het fokken steeds binnen deze kleine groep gebeurde waarin de honden min of meer met elkaar verwant waren leidde dit tot een algemeen lichamelijke verzwakking. Zwak beendergestel, scheurbare haren (open vachten), kleine puntige oortjes, pigment verlies en biologische vermeerderingsproblemen kwamen naar voren.

Pas voor het eerst in 1983 bij de Fehér-Barit kennel gebeurden er bloedlijn verbeterende kleurkruisingen Fehér-Barit Eros, wereldkampioen, een witte reu werd gekruist met een zwarte teef uit de Oregtóparti kennel. De vader van deze teef was Somkóvari Morcos Bojtár, toendertijd de meest succesvolle zwarte reu. Van dit paar zijn Fehér-Barit Kócos en Fehér-Barit Kicsi geboren als zwartharige, tijdens hun volwassen leeftijd verkleurden ze naar zilvergrijs. Deze honden vormden de basis van witte Puli's met de Fehér-Barit uitgebreide bloedlijn. Uit deze lijn stamt Fehér-Barit Anni, deze teef werd de stichter van de TunderBundi Kennel. Natuurlijk zijn er intussen vele uitstekende witte Pui's geboren.

Onder invloed van brede propaganda en infromatie deden onze kennels hun best om de witte kleur genetisch witter te maken. 15 tot 20 Jaar geleden waren bij elk nest cremekleurige soms fletse puppy's, wat tegenwoordig nog soms voorkomt. Door met de meest witte Puli's te fokken is de parelwitte kleur op populatie niveau stabiel geworden. Kalacsos kennel was bijna alleenheerser op de tentoonstellingen. De kennels; Fehér-Barit, Dercsréti, Aligvári, Ceglédi en Tancos zijn naar de achtergrond geschoven, hoewel hun resultaten op het fokgebied nog steeds zichtbaar zijn in de stambomen.

De ontdekking van Sivatagi Notas zorgde voor een nieuwe kwaliteit en elan in het bestand van witte Puli's. Sivatagi Notas was een prachtig type, een goed bewegende uitstekende reu. Hij stamde van twee zwarte ouders, hij is daardoor nog waardevoller. Zijn vader Sivatagi Furge, en zijn moeder Sivatagi Derus. Tegenwoordig kunnen wij veel nakomeling van hem bewonderen. De meest bekende zijn Cseri-Subas, Hajdu, Kalacsos Panka en Kalacsos Sutyi. De laatste zijn gebruikt in een nieuw kleurkruisings -plan. Van Gyalhaari Gold, wereldkampioen zwarte teef, zijn zes puppy's ter wereld gekomen, allemaal zwart , drie reuen en drie teven. Deze pups kunnen als basis dienen voor een nieuwe generatie van de witte kleur en bij de zwarte kleur kunnen zij ook vernieuwing brengen.

De witte kleur is nog niet de allerlaatste kleur van de erflijn, deze kleur wordt nog vervolgd met een fletse kleur. Maar is tegenover de zwarte kleur recessief, dit wordt ondersteund door een aantal resultaten van doelgericht fokken. Er zijn Puli's van de nieuwe bloedlijn ook bij de kennel Szilasligeti. Hun basisteef is Rozgonyi Kacer Fanny, ook een parelwitte teef, die stamt van zwarte ouders. Haar vader is Szilsligeti Scutak, haar moeder Pusztabiro Coli. Opmerkelijk is dat in deze nesten ook fletse broodjeskleur en parelwitte pups geboren werden. Rozgonyi Kacer Fanny heeft twee nesten gehad, beide keren van de reu Rozgonyi Sanyi Bodri. Deze reu was een uitmuntend type, zijn vader is Aligvari Csinka Odon, zijn moeder Tancos Kocos. Het vermoeden bestaat dat Bodri de laatste vertegenwoordiger van deze lijnen was. Gelukkig zijn genen overgebleven voor de volgende generaties.

De witte kleur is onderdrukt ten opzichte van de anders dan witte. Dan is het niet gemakkelijk te fokken. Goed nadenken, de beste Puppies erbij betrekken en eens per drie jaar is het nodig de bloedlijn te ondersteunen. Misschien is ook de witte kleur het meest elegant, maar wit is alleen mooi als het echt uitgefokt is, vrij van fletse kleuren en uitstekend gepigmenteerd. Voor het fokken is konsequent werk en veel geduld nodig. Het hedendaagse bestand is er ook een resultaat van, en zullen er altijd zwarte kleuren ingezet moeten worden, om de witte bloedlijnen te verbreden.

Dit is een stuk dat 15 jaar geleden is geschreven, en uit het hongaars is vertaald.

Terug naar overzicht